Recept - Perníková Chaloupka

23. listopadu 2010 v 15:54 | ÁjInKa :] |  Vánoční Recepty
Suroviny na 1 chaloupku
1 kg medu,
1/4 l vody,
650 g žitné mouky,
600 g hladké mouky,
po 100 g nadrobno nakrájeného citronátu a oranžátu,
40 g perníkového koření,
30 g jedlé sody,*
5 oloupaných mandlí,
2 PL citronové šťávy,
3 bílky,
300 g práškového cukru,
různobarevná cukrátka,
máslo na plech
Med předvaříme s vodou a necháme vychladnout. Mouku prosijeme na vál, přidáme citronát, oranžát a perníková koření. Doprostřed mouky vyhloubíme důlek, nalijeme do něj vychladlý med s vodou.

Zamícháme, nakonec přidáme jedlou sodu a vypracujeme pevné hladké těsto. Přikryjeme a necháme 1 až 2 dny odpočívat, aby bylo vláčnější. Na perníkovou chaloupku si vystříhneme z lepenky šablonu. Přesné rozměry dopíši.
Dva plechy na pečení trochu vymastíme. Troubu vyhřejeme na 200°C.
Z perníkového těsta vyválíme pruhy 1 1/2 cm silné a 40 cm dlouhé a v 2-3 mm odstupech je narovnáme vedle sebe na plech. Měli bychom tak vytvořit obdélník 46x26cm. Při pečení se pruhy těsta roztáhnou, vyplní se mezery mezi jednotlivými pruhy a vznikne souvislý plát těsta, který připomíná stěnu z dřevěných trámů. Tuto část těsta pečeme 20 až 30 minut na prostřední příčce trouby.

Podle tohoto návodu si nakreslíme a vystříhneme šablonu pro perníkovou chaloupku. Dodatečně ještě přiděláme komín a několik malých perníčků na ozdobu stěn
Zbylé perníkové těsto vyválíme na sílu 1 cm a vykrojíme jeden plát veliký 25 x 15 cm a jeden 35 x 28 cm. Položíme na plech. Propícháme vidličkou a pečeme 12 až 18 minut na prostřední příčce trouby. Z plátu velikosti 40 x 26 cm, ktery jsme upekli jako první, vyřízneme ostrým nožem podle šablony štít a boční stěny chaloupky. Na přední straně vyřízneme dvířka a okno.
Z hladkých plátů vyřízneme podle šablony základ na chaloupku a dva díly na střechu. Zbylé těsto vyválíme na 1/2 cm silnou placku, vykrojíme 10 malých perníčků a na každý dáme půlku mandle. Ze zbylého těsta vykrojíme komín - jednotlivé díly a tyčky na plot. Pečeme 12-15 minut.
Z bílků, cukru a citrónové šťávy utřeme polevu, kterou slepíme k sobě jednotlivé díly chaloupky. Polevu necháme vždy trochu zaschnout a potom lepíme další díl. Střechu a komín chaloupky potřeme polevou tak, aby připomínala čerstvě napadaný sníh. Chaloupku můžeme podle vlastní fantazie nebo podle chaloupky na přiloženém obrázku ozdobit perníčky a barevnými cukrátky.
Na perníkovou chaloupku si vystříhneme z papíru šablonu podle uvedeného nákresu. Podklad a oba díly střechy vykrojíme ostrým nožem z těsta silného asi 1 cm. Oba štíty a boční stěny vykrojíme z upečeného, ještě teplého těsta, poskládaného z pruhu (malých válečků), které připomínají trámy.

Jedna z mnoha možností pro oblíbenou chaloupku. Podkladový plát může být větší a můžeme na něj postavit stromečky podle vlastní představy
Zbytky těsta uhněteme do koule, vyválíme plát o síle 1/2 cm a vykrojíme z něj laťky na plot, okenice, dveře, komín a malé perníčky na ozdobu chaloupky.
Když si chceme udělat chaloupku, jakou mívá ježibaba, chaloupku s vysokými štítky, můžeme těsto vyválet a dvě čelní a boční stěny vykrojit z 1 cm silného těsta. Jednotlivé díly vykrajujeme se syrového těsta v přiměřené velikosti podle nakreslených šablon.
Chaloupku můžeme ozdobit podle vlastní fantazie. Podkladový plát na chaloupku může být i o něco větší, můžeme udělat pestrou růžovou zahrádku.

Kopíruj pouze se zdrojem!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.