Recept - Vánočka

23. listopadu 2010 v 15:52 | ÁjInKa :] |  Vánoční Recepty
1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
· 2 menší zarovnané lžičky soli
· 20 dkg cukru
· 1vanilkový cukr
· citrónová kůra, mandle
· rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
· 20 -25 dkg tuku (rozpustit)
· 3 žloutky
· 5 -6 dkg droždí (kvásek)
· 1/2 l vlažného mléka


Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme.

Připravíme si kvásek z trochy mléka, cukru a rozdrobené droždí, promícháme a necháme u tepla kynout.

Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk.

Vše dobře prohněteme, až tzv. "fouká". Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme útěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne.

Těsto pak rozdělíme na devět dílů - cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.

Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.

Kopíruj pouze se zdrojem!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.